МЕД — ЦІННИЙ ПОДАРУНОК ВІД БДЖІЛ

ЗНЕСИЛЕНИЙ ізраїльський воїн випадково знайшов у лісі бджолиний стільник, з якого капав мед. Воїн простягнув палку, набрав трохи меду і підніс його до вуст. Коли він скуштував, одразу «роз’яснилися очі йому» і до нього повернулась сила. Цим воїном був син Ізраільського царя Сауля – Йонатан (1 Самуїла 14:25—30). Ця біблійна розповідь свідчить про одну дивовижну властивість меду: він швидко відновлює сили. Мед на 82 відсотки складається з вуглеводів. Якби бджола змогла взяти із собою в політ 30 грамів меду, то мала б силу облетіти довкола світу.

Чи бджоли виготовляють мед лише для людей? Ні, адже мед — це і бджолина їжа. Щоб пережити зиму, бджолина сім’я середніх розмірів повинна запасти у вулику від 10 до 15 кілограмів цього продукту. А втім, у сезон доброго медозбору сім’я здатна виготовити аж 25 кілограмів меду, так що зостається ще й для людей чи тварин, скажімо ведмедів або єнотів.

Як бджоли роблять мед? Робочі бджоли літають від квітки до квітки, знаходять нектар і висмоктують його хоботками. Наповнивши нектаром один зі своїх шлунків, вони повертаються до вулика, де передають нектар іншим бджолам. Ті «жують» його приблизно півгодини, домішуючи до нього спеціальні ферменти, що надходять з ротових залоз. Так утворюється мед, який вони відкладають у шестикутні воскові комірки (Віск для будівництва стільників виробляють самі бджоли. Для цього в них є спеціальні залози. Стільникові чарунки — справжнє диво інженерного мистецтва. При товщині стінок 1/3 міліметра, вони витримують вагу, в 30 разів більшу від власної). Далі бджоли обвівають ці чарунки своїми крилами, щоб з меду випарувалась зайва волога. Коли в меду залишається лише 18, чи менше, відсотків води, бджоли запечатують чарунки тонкою плівкою з воску. Такий «законсервований» мед має практично необмежений термін зберігання. Кажуть, ніби в гробниці одного фараона знайшли цілком їстівний мед, вік якого становив 3000 років.

Цілющі властивості меду

Мед — чудовий харчовий продукт. Він багатий на вітаміни групи B, мінерали й антиоксиданти. Мед вважається найдавнішим лікувальним засобом (Мед не рекомендується давати немовлятам, оскільки він може спричинити ботулізм.). Доктор Мей Беренбаум, ентомолог з Іллінойського університету (США), каже: «Віками мед широко використовували в медичних цілях, скажімо для загоювання ран та опіків, ним також лікували катаракту, виразки чи подряпини на шкірі».

В одній з передач про лікувальні властивості меду телекомпанія Сі-ен-ен повідомила: «Під час Другої світової війни для лікування ран замість пов’язок з медом почали застосовувати пов’язки з антибіотиками. Отож про мед як медичний препарат трохи забули. Проте недавні дослідження і поява стійких до антибіотиків бактерій спонукали людей повернутись до цього давнього народного засобу». Наприклад, досліджували вплив меду при лікуванні опіків. У пацієнтів, яким на попечені ділянки шкіри накладали пов’язки з медом, рани не так боліли, швидше загоювались і залишали по собі менше рубців.

Вивчення показують, що завдяки ферментам, доданим бджолою до нектару, мед набуває легких антибактеріальних та антибіотичних властивостей. Ферменти сприяють виробленню перекису водню, який вбиває шкідливі бактерії. До того ж, коли мед накладати на рани чи опіки, він послаблює запальні процеси та сприяє росту здорових тканин. Новозеландський біохімік д-р Пітер Молен сказав: «Дедалі більше лікарів, прихильників традиційної медицини, починають вважати мед ефективним терапевтичним засобом». Австралійське управління лікувальних препаратів визнало, що мед — це медикамент, і в Австралії лікувальний мед продається як засіб для накладання на рани.

Небагато існує продуктів, котрі є одночасно поживними, смачними та ще й лікувальними. Тож не дивно, чому в минулому існували спеціальні закони, які захищали бджіл і пасічників! За пошкодження вуликів чи дерев, у яких жили бджоли, накладали великий штраф, а навіть страчували. Справді, мед — це дорогоцінний дар людині, і він приносить честь Творцеві.


Мед у кулінарії

Мед солодший від цукру. Тому, коли замість цукру використовуєте мед, треба давати його на одну четверту або наполовину менше. Оскільки в меду міститься коло 18 відсотків води, то належить відповідно зменшити кількість рідини, яка за рецептом додається до вашого виробу. Якщо ж рідина в рецепт не входить, то борошно слід додавати з розрахунку дві столові ложки на 200 мілілітрів меду. Для випічки треба на склянку меду додати половину чайної ложки харчової соди і на 15 градусів зменшити температуру в духовці.

З журналу «Пробудись»