30 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО КАВУ

      Коментарі Вимкнено до 30 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО КАВУ

1. У 1675 р британський монарх Карл II закрив всі «кофіхаузи» в Англії, тому що вважав, ніби там збиралися громадяни, налаштовані проти нього. Приклад короля неодноразово повторювали і інші світові монархи.

2. 70% кавоманів п’ють «Арабіку», яка має приємний, м’який смак, а 30% – «Робусту», у якій смак більш гіркий, і кофеїну в ньому в половину більше. «Робуста» – це сорт нижчого класу, але він більш стійкий до посухи, хвороб, і врожаю з нього зібрати можна в два рази більше. У «Арабіки» близько 1% кофеїну, в «робусти» – 2%. Виробники швидкорозчинної кави в основному змішують «Робусту» і «Арабіку».

3. Висота кавового дерева – трохи більше 9 м. Але оскільки зручніше збирати плоди з нижчих дерев, зараз висота кавових дерев рідко перевищує 3 м.

4. Одне дерево кави живе 60-70 років.

5. Кавові боби знаходиться всередині червоної ягоди.

6. Зелені (необсмажені) боби в сухому прохолодному місці можуть до року практично не втрачати своїх смакових якостей. Після того, як боби кави обсмажать, їх властивості починають зникати приблизно через дві доби.

7. Кава «Американо» з’явилася в часи Другої Світової Війни. Солдати з Америки не могли пити європейську міцну каву і просили розбавляти її водою.

8. У «Еспрессо» не так багато кофеїну, як в каві, приготовленій «крапельним» способом. Готують «Еспрессо» швидко, пропускаючи воду під сильним тиском через мелені зерна. Оскільки при цьому контакт води і кави зменшується, то і кофеїну в чашці «Еспрессо» буде менше.

9. У тих країнах, де зростає кава, її й досі збирають вручну. Досвідчений збирач за день може зібрати до 7 кошиків бобів, кожна вагою до 100 кг. Оплата за цю роботу – від $ 2 до $ 10 за кошик. Після того як зерна висушать і обсмажать ціна кошика збільшиться до $ 110.

10. Найбільше кави вживають в Фінляндії, де на одного дорослого припадає в середньому п’ять чашок кави в день.

11. 1 жовтня – це «День Каву» в Японії. Ця країна займає третю позицію в світі за кількістю споживання кави на одну людину.

12. У каві міститься близько 800 ароматичних сполук.

13. Розчинну каву винайшов в 1906 році бельгієць, якого звали Джордж Вашингтон.

14. Кава займає другу позицію в світовому рейтингу товарів, що найбільше продаються. На першій позиції – нафта.

15. Каві як напою вже більше 700 років.

16. У філіжанці чорної кави без цукру 0 калорій.

17. Одна філіжанка кави – це 300 антиоксидантів, які на місяць затримаються в організмі.

18. Кофеїн – це речовина, заборонена Міжнародним Олімпійським Комітетом. Якщо при контролі в сечі спортсмена буде виявлено вміст більше 12 мікрограм кофеїну в розрахунку на літр, його знімуть зі змагань.

19. Кофеїн підсилює дію аспірину і парацетамолу. Після чашечки кави кислотність підвищується і шлунок приймає і розчиняє знеболюючі більш охоче.

20. Слово «капучіно» – це результат кількох змішень мов і відноситься воно до монахів-капуцинам. Сapuccio – від «капутр» – елемент одягу ченця. Перша зафіксована документально згадка терміну «капучіно» по відношенню до кави – це 1948 рік, книга про Сан-Франциско. Але в чому ж зв’язок кави і ченців? Кава темний, як одяг ченця, а «шапочка» збитих вершків нагадує колір його волосся.

21. Раніше турецькі наречені під час церемонії заручення давали обіцянку, що їхні дружини неодмінно будуть забезпечені кавою, а невиконання обітниці могло послужити причиною розлучення.

22. Кофемани набагато рідше відвідують стоматолога. Елементи, що містяться в цьому напої, не дають бактеріям осідати на зубній емалі.

23. Якщо ви щодня будете випивати 4 чашечки кави в день, це зможе мінімізувати ризик виникнення каменів у жовчному міхурі та цирозу печінки. Більш того, у любителів кави аж на 60% знижується шанс отримати хворобу Паркінсона або Альцгеймера.

24. Кофеїн знижує апетит, прискорює витрату калорій і процеси метаболізму в організмі. Якщо ви будете пити 6 чашок кави в день, поєднуючи це з фізичною активністю і низькокалорійною дієтою, відмінна фігура вам забезпечена – адже зайвий жир при регулярному вживанні кави згорає на 20% швидше.

25. Перша кав’ярня в Парижі відкрилася в 1689 році і називалася Procope. Власником її був торговець лимонадом Франсуа Прокоп (Francois Procope). Перебувала вона навпроти театру, і основними її відвідувачами були представники богеми – артисти і художники.

26. В Італії пр каву вперше дізналися 1615 р, а в 1720 р в місті Венеція на площі Св. Марка відкрилися відомі на весь світ кафе «Флоріан», яке відвідували Ґете, Казанова і Рубінштейн, і кафе «Гуардія», куди навідувалися Ліст і Байрон.

27. Перша кав’ярня у Відні була відкрита поляком Кольжіцкім. Він був справжнім фанатом кави і примудрився врятувати не один мішок зерен кави, коли полишаючи місто турки його підпалили. Саме завдяки туркам австрійці вже в 1683 році дізналися, як можна по-справжньому підбадьоритися.

28. У бедуїнських будинках каву зазвичай готують з імбиром або кардамоном, в результаті чого вона забарвлюється в жовтий колір і має дуже приємний смак. При цьому по-традиції його подають гостеві зі словами «Мій будинок – це твій дім».

29. В Уганді зелені боби кави прийнято змішувати зі спеціями і солодкою травою, сушити і розвішувати в пакетиках по дому в якості прикраси і талісмана.

30. Італійці п’ють каву з цукром, мексиканці – з корицею, німці та швейцарці – з гарячим шоколадом, бельгійці – в прикуску з шоколадкою. Ефіопи додають в каву сіль, а марокканці – перець. На Близькому Сході в каву часто додають кардамон або інші спеції. Кава зі збитими вершками п’ють австрійці. Єгиптяни ж вважають за краще «чисту» міцну каву, додаючи туди за бажанням цукор, молоко, вершки, кардамон.

За матеріалами Любознатель